MITÄ KUULUU, LAATUPÄÄLLIKKÖ JONNI NIEMINEN?

Kuka? 

  • Jonni Nieminen
  • Kotoisin Kaarinasta, asuu Turussa
  • Työkuva: laatupäällikkö

  
Vuonna 1993 Okartekille kesätöihin tepastellut Nieminen ei välttämättä vielä tuolloin ajatellut vetävänsä tulevaisuudessa kyseisen firman laatu- ja kehitystiimiä.

– Aloitin tehtaalla pakkaajana kolmivuorotyössä. Pakkaamisen jälkeen toimin muotinasentajana, ja 2000-luvun alussa laadun ohjaajana. Vuosien saatossa sitä on oppinut aika kouriintuntuvasti tuntemaan koko prosessin. Oikeastaan aivan läpikotaisin. Laatupäällikkönä olen toiminut jo yli toistakymmentä vuotta.

Jonnin 26 vuoden aikana kerätty kokemus on omiaan laatupäällikölle. Tietämys prosessin kaikista vaiheista aina suunnittelupöydältä valmiiseen tuotteeseen on antanut hyvät lähtökohdat myös uuden kehittämiselle.

– Vuoden 2018 kesästä lähtien olen vetänyt Okartekin laatu- ja kehitystiimiä, johon kuuluu minun lisäkseni laatuinsinööri, koeajoasentaja ja suunnittelija. Tiimin työnkuvaan ja vastuualueisiin kuuluu muun muassa uusien tuotteiden niin sanottu ylösajo. Eli yksinkertaisesti sanottuna, kun tuotantoon on tulossa uusi tuote ja muotintekijä on toimittanut valmiin muotin, me pidämme huolen siitä, että tuotanto rullaa sulavasti alusta valmiiseen tuotteeseen asti.

Tämä tarkoittaa muun muassa koeajojen järjestämistä ja muotin testaamista. Mikään ei kuitenkaan toimi täydellisesti ellei kehitystyöhön kiinnitettäisi erityistä huomiota jo silloin, kun tuotteiden ja muottien tiedot vasta pyörivät tietokoneiden ruuduilla.

– Muotti on kaikkein tärkeimmässä asemassa. Kun se hyvä ja toimiva, on jatko paljon helpompaa. Eli alkuvaiheeseen hommaan laitetaan paljon paukkuja. Simulointi ja kaikki muu alustus tekevät tuotteesta laadukkaan. Sehän on tehokasta, jos kaikki menee kerralla oikein.

Tämän lisäksi laatu- ja kehitystiimin tiimin töihin kuuluu toimintajärjestelmän ylläpito, uusien tuotteiden testaus ja tuotantoon vieminen, tuotekatteen kehitysprojekteja ja työohjeiden ylläpito.

Entä tulevaisuus?

– Niin, se onkin erittäin mielenkiintoinen kysymys. Mehän saamme jatkuvasti asiakkailtamme tiedusteluja muun muassa uusista ja varsinkin ekologisemmista materiaaleista. Siksi olemme aina panostaneet, ja tulemme panostamaan jatkossakin todella vahvasti vihreämpiin materiaaleihin.

Onko konkreettista esimerkkiä?

– Uusia vaihtoehtoja testataan jatkuvasti. Yhtenä esimerkkinä polypropeenimuovi, johon on sekoitettu riisinkuorta, joka on riisintuotannon jäte, ja joka muuten päätyisi kompostoitavaksi. Uusien materiaalien lisäksi meillä on jo käytössä muun muassa sellukuitutäytteisiä polypropeeneja, jotka ovat tavallista ekologisempia.

Siitä huolimatta, että Okartekin muovit eivät ole samalla tavalla ympäristö kuormittavia, on strategiassa linjaus vihreiden arvojen nostamiseksi.

– Kyllä me siihen suuntaan tullaan menemään. Ja hyvä niin.

Takaisin listaan