Muovin lämpömuovaus

Muovin lämpömuovaus

Muovin lämpömuovaus – kustannustehokasta alipainemuovausta

Lämpömuovauksella valmistetaan laajasti erilaisia tuotteita, kuten linja-auton osia, jääkappien sisäosia, valaisimia, lokasuojia, altaita ja ponttooneita. Alipainemuovaus sopii niin suurille kappaleille kuin pienemmillekin valmistuserille.

Mitä on lämpömuovaus?

Okartekin lämpömuovausprosessissa muovilevy lämmitetään ja muovataan alipaineen avulla alumiinisen tai puisen muotin mukaiseksi. Tuotteen lopulliseen muotoon leikkaamisessa käytetään pääasiassa robottia ja leikkausjigiä.

Lämpömuovauskappale voi olla kooltaan suurimmillaan noin 1080 x 2700 mm ja materiaalipaksuudeltaan noin 2-8 mm.

Mustat muoviosat valmistettu lämpömuovausmenetelmällä.

Alipainemuovauksen työvaiheet

Muovilevy lämmitetään muovauslämpötilaan, minkä jälkeen se alipaineistetaan muottia vasten. Muotin mukaiseksi muotoutunut tuote jäähdytetään ja irrotetaan muotista. Tämän jälkeen reunoille jäänyt ylimääräinen materiaali leikataan pois robotilla tai vannesahalla. Kaikki ylijäävä leikkuujäte kerätään talteen ja toimitetaan materiaalintoimittajan uudelleenkäytettäväksi.

Työn askeleet

  • lämmitys
  • alipaineistus
  • jäähdytys
  • irrotus
  • jälkityöstö
Musta muoviosa lämpömuovauksessa.

Okartek tekee lämpömuovaustyön laadukkaasti ja kustannustehokkaasti

Lämpömuovauksen valmistustapa on kustannustehokas isoille ja yksinkertaisille kappaleille, missä on pienet sarjakoot. Lämpömuovattuja osia on mahdollista liittää yhteen hitsaamalla, liimaamalla, ultraäänellä ja esimerkiksi inserteillä. Tuotteen näkyvän pinnan puoli määrittää onko muotti positiivinen vai negatiivinen.

Lämpömuovatun eli alipainemuovatun tuotteen materiaali voi olla esimerkiksi HD-PE:tä, HIPS:ä ja ABS:a tai PMMA:ta, asiakkaan tarpeet huomioon ottaen. Muita tilausvaiheessa huomioitavia asioita ovat tuotteen väri, paksuus, iskunkestävyys, palonesto, UV-suoja, pintakuvio (esim. martio, sileä tms.) sekä mekaaniset ominaisuudet.

Lämpömuovausmenetelmällä valmistettuja valkoisia muoviosia.

Okartekilta muovin lämpömuovaus vuosikymmenien kokemuksella

Omaa tuotettaan mietittäessä kannattaa ottaa yhteyttä ja keskustella asiantuntijoidemme kanssa mahdollisesta lämpömuovauksesta vaihtoehtona tuotesarjan työstössä.

Ota yhteyttä myyntiimme ja kysy lisää: sales@okartek.fi