Ekologisuus yhteistyön kulmakivenä – Pikkuvihreä

Vedettömiä pisuaareja Varsinais-Suomesta maailmalle! Pikkuvihreä on vuonna 1993 perustettu, ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin erikoistunut perheyritys. Pikkuvihreä tarjoaa lähes 30 vuoden kokemuksella käymälä- ja jätevesiratkaisuja erilaisiin kohteisiin niin yksityisille vapaa-ajan asunnoille ja koteihin kuin julkisiin kohteisiin: esimerkiksi retkeilyalueille, matkailukohteisiin, siirtolapuutarhoihin yms.

Myynti ei rajoitu ainoastaan kotimaahan, sillä käymälöitä on maailmalla kaikilla mantereilla aina Perun Andien kansallispuistosta Uuteen Kaledoniaan.

Viimeiset vuodet kasvu-uralla edennyt Pikkuvihreä on tehnyt yhteistyötä Okartekin kanssa erityisesti ruiskuvaletun Urinaalin suunnittelussa ja valmistuksessa.

Pikkuvihreän Urinaali on kierrätysmuovista valmistettu vedetön pisuaari, joka on helppo asentaa mihin tahansa kotona, mökillä tai pihamaalla.

Keskeisimpiä asioita urinaalin suunnittelussa olivat valmistettavan tuotteen ekologisuus, muotoilu, soveltuvuus verkkokauppaan ja pakkaustapa mikä tukee vientiä Suomesta ulkomaille. Siksi Urinaalit suunniteltiin sisäkkäin pinoutuviksi, jotta kuljetuksessa säästyy mahdollisimman paljon tilaa.

Kuivakäymälöille sekä muille vedettömille sanitaatioratkaisuille on kasvava kysyntä meillä ja maailmalla. Okartekin kanssa suunniteltu Pikkuvihreän Urinaali on osoittautunut monelle kuluttajalle hyödylliseksi kotona, mökillä ja pihamaalla

Eemeli Palo, Pikkuvihreä

Okartek valikoitui tuotteen valmistajaksi ei vain Pikkuvihreälle läheisen maantieteellisen sijainnin ansiosta, vaan myös tuotesuunnittelun ja ruiskuvaluasiantuntemuksen myötä. Projekti eteni muokkaamalla jo olemassa ollutta prototyyppiä lopputuotteeksi 3D-mallinnuksen ja suunnittelun kautta.

”Ajatus tuotteeseen on lähtenyt siitä, että markkinoilla ei juuri ole ollut vastaavia edullisen luokan, helposti itseasennettavia pisuaareja. Kuitenkin niitä aina silloin tällöin meiltä kyseltiin. Innokkaimmat Pelle Pelottomat ovat tehneet tee-se-itse pisuaareja ämpäreistä tms. ”

Eemeli Palo, Pikkuvihreä

Suomessa yleisin käyttökohde on ehkä edelleen kuivakäymälässä tai yleisillä paikoilla, joissa ei ole ok pissata puskiin. Kuivakäymälän tapauksessa urinaalilla voidaan hyvin leikata kuivakäymälän nestekuormitusta, mikä puolestaan ehkäisee hajuhaittoja.

Suunniteltaessa uutta tuotetta on avoin yhteistyö asiakkaan kanssa avainroolissa, tällöin tulee huomioiduksi niin asiakkaan tarpeet kuin muovituotteen lainalaisuudet sekä kustannustehokkuus. Nykyaikaiset mallinnus sekä simulointitekniikat takaavat onnistuneen lopputuotteen, myös valmistettavuuden kannalta.

Ota pissa talteen!

Virtsa on turvallinen ja ilmainen typpilannoite, joka laimennettuna sopii kaikille kasveille ja kompostin herätteeksi. Virtsa sisältää 0,2–0,9% typpeä sekä mm. kaliumia ja fosforia suoraan kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Virtsan erotteleminen on myös hyvä tapa pienentää vesilaskua, vesilaitosten kuormitusta ja oikein laimennettuna se ei myöskään haise.

Pikkuvihreä on osallistunut World Toilet Summit- käymälätapahtumiin Singaporessa 2001, Beijingissä 2004 ja Philadelphiassa 2010. Pikkuvihreä on vastaanottanut Agenda21 ympäristötekopalkinnon vuosina 1998 ja 2005.

”Olemme aktiivisia Käymäläseura Huussissa sekä seuraamme oman alamme kehitystä. Olimme mukana 2018 Dry Toilet konferenssissa näytteilleasettajana. Nykyisellään meillä on käynnissä olevia käymäläprojekteja mm. Mongoliassa, Australiassa, Islannissa sekä esimerkiksi Ugandassa. Suomalaisilla kuivakäymäläratkaisuilla on maailmalla kysyntää ja me haluamme olla omalta osaltamme parantamassa maailman sanitaatiotilannetta”.