ISCC PLUS -sertifioitu biopohjainen muovi

Mahdollisuus vihreämpään valintaan! Monet niin sanotut perinteiset, eli raakaöljystä valmistetut muovit on tänä päivänä mahdollista valmistaa uusiutuvista lähteistä – fossiilivapaasti. Tutustu sertifikaatiin case-esittelyn kautta.

Mahdollisuus vihreämpään valintaan

Biopohjaiset muovit

Monet niin sanotut perinteiset, eli raakaöljystä valmistetut muovit on tänä päivänä mahdollista valmistaa uusiutu­vista lähteistä – fossiilivapaasti.

Muoviraaka-aineen tapauksessa uusiutuvat lähteet tarkoittavat kasvimaailman tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämistä fossiilisten polttoaineiden sijaan. Etenkin hiilihydraattipitoiset kasvit, kuten sokeriruoko, sokerijuurikas, maissi ja peruna tarjoavat paljon jalostusmahdollisuuksia. Raaka-aineena voidaan käyttää myös erilaisia kasvirasvoja- ja öljyjä.

 

Biopohjainen tarkoittaa pienempiä kasvihuonepäästöjä

Kun käytetään biopohjaisia valmistustapoja fossiilisten sijaan, kasvihuonepäästöt alenevat merkittävästi. Toisin kuin fossiilisten komponenttien tapauksessa, kasvimaailman vastaavat ainesosat sitovat kasvuvaiheessaan hiilidioksidia ilmakehästä.

Biopohjaisia muoveja on saatavilla jo merkittävissä määrin, ja uusia tuotteita sekä kestäviä biomassan lähteitä kehitetään jatkuvasti.

Sertifikaatti takaa muovin ei-fossiilisen alkuperän

Erilaisia biomuoveja ja biomuoviksi kutsuttuja ratkaisuja liikkuu maailmalla paljon. Kaikista tuotteista ei kuitenkaan aina voi mennä takuuseen, ja joissakin tapauksissa vastuu tuotteen biopohjaisuudesta jää kokonaan asiakkaalle.

ISCC PLUS -sertifikaatin myötä ei-fossiilinen alkuperä pystytään todistamaan takuuvarmasti. Näin ollen Okartekin asiakkaat voivat jatkossa viestiä biopohjaisuuteen liittyvästä vastuullisuudesta ilman omantunnon kolkutuksia.

”Suuntaamme kohti vähähiilistä kiertotaloutta. Muutos tulee olemaan valtava. Okartek, ISCC PLUS -sertifikaatin myötä, on tämän muutoksen vahvasti vastuullinen edelläkävijä ei-fossiilisten muovituotteiden valmistuksessa. Osaava ja monipuolisesti palveleva vastuullinen suomalainen yritys.”

Vesa Kärhä, Muoviteollisuus ry, Toimitusjohtaja

Massabalanssi fossiilisen raaka-aineen korvaamiseksi

Kun puhutaan biopohjaisten muovien valmistamisesta, on sana massabalanssi (engl. mass balance) alkanut nousta pikkuhiljaa keskusteluihin. 

Massabalanssi on kohtalaisen uusi tapa edistää uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä perinteisten muovien valmistuksessa. Sertifioitu toimitusketju ja sertifikaatin määräämä kirjanpito varmistavat, että jäljitettävyys säilyy sekä uusiutuvan raaka-aineen lähteen että määrän osalta. Tutumpi tuoteryhmä, jonka tuotanto ja kauppa toimii lähes vastaavalla periaatteella, on vihreä sähkö.   

Jotta tuotanto olisi tehokasta, uusiutuva ja fossiilinen aine sekoitetaan keskenään. Tuotantokonseptin etu on, että jalostuksessa voidaan käyttää jo olemassa olevaa infrastruktuuria. Näin ollen lopputuote on edelleen käyttöominaisuuksiltaan sama muovimateriaali kuin fossiilisista materiaaleista valmistettava tuote, ja sitä voidaan käyttää samoissa yhteyksissä, kuten vaikka elintarvikkeiden pakkaamisessa.

Todistus vastuullisuudesta yltää läpi koko tuotantoketjun

ISCC PLUS -sertifioidussa materiaalissa kyse ei ole pelkästään jonkin tietyn valmistus- tai toimitusvaiheen biomuovitakuusta, vaan koko tuotantoketjun on oltava saman sertifikaatin piirissä. Jokaiselta tuotantoketjuun osallistuvalta taholta on löydyttävä sama sertifikaatti. 

Jotta ketjun jokaisen lenkin vastuullisuus pystytään varmistamaan, on kaikkien osallisten pidettävä tarkkaa kirjaa materiaalivirroista.

–Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että me saamme esimerkiksi materiaalitoimittajalta tietynlaisen kestävyysselvityksen (Sustainablility Declaration), mikä todistaa, että materiaali on ISCC:n mukaista. Tämän jälkeen meidän pitää puolestamme pystyä osoittamaan samalla selvityksellä tuotantoketjun seuraavalle osapuolelle, että tuote on tehty ISCC:n vaatimalla tavalla, kertoo laatupäällikkö Jonni Nieminen. 

Raportointi suoritetaan kolmen kuukauden välein. Sertifikaattia varten tehtävä auditointi suoritetaan joka vuosi, ja tuolloin vaadittavat selvitykset ja kirjanpito on oltava kohdallaan.