Myymälälavat kierrätysmuovista – Lassila & Tikanoja

Kahden suomalaisen toimijan yhteistyön tuloksena syntynyt täysin kotimainen kiertotalouden tuote. Helmi on ainoa Suomessa kierrätysmuovista valmistettu myymälälava, joka on tarkoitettu sekä tukkuportaan käyttöön että tuotteiden esillepanoon myymälöissä.

Miksi tuoda sellaisia tuotteita muualta maailmasta, joita osaamme valmistaa itsekin? Olisi varmaankin syytä panostaa voimakkaammin kierrätettyihin raakamateriaaleihin ja niistä syntyviin tuotteisiin?

Muun muassa nämä ja muutamat muut selkeät kysymykset toimivat katalyyttina syntyprosessille, jonka tuloksena oli kustomoitu ja täysin kotimainen kiertotalouden tuote.

”Haluttiin vahva, suomalainen tuote, joten sen valmistamiseen sopi hyvin kaksi vahvaa suomalaista yritystä.”

Lassila & Tikanoja kerää suomalaisista teollisuuden ja kaupanalan yrityksistä muovijätettä, joka toimitetaan L&T:n omaan, Merikarvialla sijaitsevaan yksikköön. Merikarvialla jäte granuloidaan, eli muutetaan pieniksi muovihelmiksi, jotka toimivat Helmi-lavojen raaka aineena.

Ainoa kotimainen kierrätysmuovista
valmistettu myymälälava

–Saimme luotua täysin oman, Suomessa tuotetun loistavan materiaalin. Vielä tarvittiin ammattimainen tuottaja, joka veisi prosessin täydellisesti loppuun, eli tekisi materiaalista konkreettisen tuotteen. Okartek valikoitui kumppaniksi laadun, toimitusvarmuuden ja monen muunkin, toisen kuin hinta aspektin myötä, kertoo kehitystyöstä vastannut Lassila & Tikanojan asiakkuuspäällikkö Juha-Petri Tolonen.

Tilaus tuotteelle tuli suoraan kentältä. Vastaavia tuotteita löytyi monikansallisilta yrityksiltä, jotka niin sanotusti vuokraavat samankaltaisia kuormalavoja. Lavan ostaminen ja omistaminen ei kuitenkaan ole ollut juuri mahdollista, joten Helmi-lavalla vastattiin myös tähän pulmaan. Ennen kaikkea se oli kuitenkin vastaus eettiselle kysymykselle: miten valmistaa tuote, joka voisi syntyä elinkaarensa jälkeen aina uudelleen mahdollisimman pienillä ympäristövaikutuksilla?

Kierrätysmuovituotteella yli 80 % pienempi hiilijalanjälki

Helmi-lava on pitkäikäinen, ja sen materiaali voidaan käyttää yhä uudelleen ja uudelleen. Lavan tuotannosta syntyvä hiilijalanjälki on 80 % pienempi verrattuna vastaaviin ns. neitseellisestä materiaalista valmistettuihin tuotteisiin. Eli millainen on tuotteen elinkaari?

–Vaikka tuotteet ovatkin erittäin pitkäikäisiä, tulevat ne joskus tiensä päähän. Kun tuote vaurioituu tai likaantuu siinä määrin, ettei sitä voida enää hyödyntää, se palautetaan Merikarvian laitokseen ja kierrätetään. Eli käytännössä se on kuin alkuaine. Olemassa olevasta lavasta ei synny enää lisää materiaalia, vaan se muuttaa hetkellisesti muotoaan, kunnes palaa taas varsinaiseen käyttöön,
kertoo asiakkuuspäällikkö Tolonen.

Tarinan hienoin puoli lienee yhteinen päämäärä: täydellinen kotimaisuus.

Nelijalkainen pinoutuva nelitielava

Kannessa on kaksi kädensijaa lavan käsittelyä ja nostamista varten.

Kestävä ja pestävä, kätevä ja tukeva

–Esteettisiltä ominaisuuksiltaan lavan haluttiin olevan yksinkertainen ja näyttävä. Tämänkin kaltainen lava voi olla myös kohtuullisen kivan näköinen, sen ei tarvitse olla vain lava, toteaa Okartekin päässä asiaa hoitanut, myyntipäällikkö Jari Lammi.

–Suunnittelussa huomioitiin myös kaikki voimassa olevat säädökset ja säännöt, miten se pystytään lastamaan kahdesta eri suunnasta, miten se pinotaan tyhjänä, kuinka se siirtyy vaivattomasti pumppukärryillä ja ennen kaikkea, miten siitä tulisi mahdollisimman turvallinen käyttäjilleen, Lammi jatkaa.

Ja nyt kun tuotanto on käynnissä, ei myöskään valmistusprosessin kanssa aikailla turhia. Kun granulaatti lähtee liikkeelle L&T:n Merikarvian tuotantolaitoksesta, saattaa lava löytyä esim. vähittäistavarakaupasta jo 3–4 viikon sisällä.

”Okartek on premium-luokan valmistaja, jolla on laadukkaita ja hyviä tuotteita.”

–Juha-Petri Tolonen, asiakkuuspäällikkö, Lassila & Tikanoja

Helmi-lavan voisi sanoa olevan pelkkää alkusoitto tulevalle. Jatkossa tämänkaltaisia kiertotalouden tuotteita tullaa taatusti näkemään yhä useamman asiakkaan tuotevalikoimassa.

–Sekä Lassila & Tikanoja että Okartek kehittävät jatkuvasti toimintojaan ympäristöystävällisempään suuntaan. Suurennuslasin alla ovat niin uudet tuotteet kuin uudet, ympäristölle kevyemmät materiaalitkin, toteaa myyntipäällikkö Lammi. Entä mitä näemme seuraavaksi?

–Sehän tässä hienointa onkin, ettei tämä todellakaan jää viimeiseksi. Tämän jälkeen alkaa olla vain se kuuluisa taivas rajana, Lammi jatkaa.